Blog navigation

Latest posts

Installation av takgenomföring på takpanneplåt
Installation av takgenomföring på takpanneplåt
1987 views

Här visar vi hur en installation av en takgenomföring från oss kan se ut på takpanneplåt.

Read more
Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.
Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.
3818 views

Här går vi igenom vad du bör tänka på vid användning av din vedeldade pizzaugn för första gången.

Read more
Vad är en rökkanal?
Vad är en rökkanal?
4726 views

Dubbelväggiga, enkelväggiga och flexibla, ja de är många. Vad är egentligen en rökkanal? Här får du svaret!

Read more
Skorstenen drar inte.
Skorstenen drar inte.
1611 views

Din skorsten drar inte och du undrar vad som är fel? Det kan bero på många olika saker. Eftersom rökröret inte har...

Read more
Vilken ved brinner bäst?
Vilken ved brinner bäst?
2199 views

Eldningen med trä ökar i Sverige. En av anledningarna är att energikostnaderna fortsätter att stiga. Och en...

Read more

Blog tags

Hur man ansluter kaminrör.

 

1. Montera dränering

Varje spis har en manlig och en kvinnlig sida. Den feminina sidan är den breda sidan, den maskulina sidan är den smala sidan.

Den smala sidan av röret ska alltid vara vänd nedåt och tryckas in i rörets breda sida.

Detta kan se lite förvirrande ut med ett dubbelväggigt rör, eftersom det yttre röret delvis överlappar det inre röret. Du bör dock alltid vara uppmärksam på innerröret: det ska skjutas in i röret nedan. Denna monteringsmetod kallas dräneringsmontering, eftersom kondens som bildas eller fukt från regnvatten som har drivits in kommer att rinna ner i rökröret. Om du skulle montera tvärtom skulle den fukten leta sig ut ur anslutningarna. Naturligtvis vill ingen att svart sotvatten läcker ner på utsidan av kaminen.

Dessutom är det bäst att använda en T-anslutning i botten istället för en normal böjning på grund av fukt från en kamin med bakanslutning. Med en normal böjning kan fukten i botten fortfarande komma ut ur anslutningen, medan en T-anslutning fångar upp fukten i botten.

Att installera ett avlopp är inte detsamma som att installera helt lufttätt. Rökrör för en vanlig vedspis har alltid lite marginal vid kontakten med varandra. Naturligtvis borde denna marginal inte vara för stor, rök kommer långsammare in i rummet om dina rökkanaler passar ihop ordentligt. De varma rökgaserna vill uppåt och följer alltid vägen som har minst luftmotstånd. 
Rökrören för en pelletskamin måste anslutas närmare varandra, eftersom rökgaserna i en pelletsspis inte riktigt är lika heta och därför stiger långsammare. Öppningarna är lätta att täta med en gummitätningsring vid anslutningen.


2. Montera så rakt som möjligt

Försök att undvika att använda böjningar så långt du kan. Dessa minskar tråget på kaminen och försvårar också sotningen av skorstenen. Om du måste göra en böj är det bäst att välja ett rör med minsta möjliga böj. Välj helst en böjning på 15 eller 30 grader.

Många kommuner har också regler om användning av böjningar och vissa kommuner förbjuder till och med 45 graders böjningar. Kontrollera alltid de lokala föreskrifterna noggrant innan montering.


3. Dubbelväggigt utom synhåll

Enväggsrör kan användas för att ansluta en kamin eller en eldstad till en befintlig skorsten. Dessutom kan enväggigt material också användas för en spisrök, men endast den synliga delen av en rökkanal kan vara enväggig. Från den punkt där kanalen går ut ur pannrummet och måste passera genom en vägg eller ett tak är det obligatoriskt att använda dubbelväggigt material.

Du måste också se till att det finns tillräckligt med avstånd mellan enväggsrören och taket eller väggen. Utsidan av dessa rör kan bli mycket varm.


4. Bygg upp från kaminen

När du ska ansluta kaminen, bygg upp konstruktionen från kaminen och uppåt. Med vissa kaminer måste röret skjutas in i kaminen, med andra kaminer placeras röret över kaminen. Du kan ofta skjuta in röret i öppningen högst upp på en kamin med en toppanslutning, medan det ofta placeras över kaminen på en kamin med en bakre anslutning. Det här är bara en passform.

Det är viktigt att du börjar arbeta så snabbt som möjligt. En kvinnlig kontakt kan användas för att korrigera en anslutning. Detta kallas också för en muff. 

Det kan vara bra att sätta ihop konstruktionen av rör innan du placerar dem på kaminen. Skjut det sista röret uppåt i nischbussen som du installerade i förväg. Vanligtvis trycks en rosett på det sista röret här för att säkerställa att nischbussen är utom synhåll. När du arbetar med enväggiga rör krävs ett anslutningsstycke dubbelväggigt - enväggigt för att fortsätta rökröret med en dubbelväggig anslutning.Dessa var några grundläggande regler för montering. Kom också ihåg att du har läst igenom bruksanvisningen för kaminen så att du använder rätt material och även arbetar brandsäkert. Detta är särskilt viktigt för din försäkring.

 
Var det här blogginlägget till hjälp för dig?

Leave a comment