Blog navigation

Latest posts

Installation av takgenomföring på takpanneplåt
Installation av takgenomföring på takpanneplåt
1833 views

Här visar vi hur en installation av en takgenomföring från oss kan se ut på takpanneplåt.

Read more
Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.
Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.
3617 views

Här går vi igenom vad du bör tänka på vid användning av din vedeldade pizzaugn för första gången.

Read more
Vad är en rökkanal?
Vad är en rökkanal?
4460 views

Dubbelväggiga, enkelväggiga och flexibla, ja de är många. Vad är egentligen en rökkanal? Här får du svaret!

Read more
Skorstenen drar inte.
Skorstenen drar inte.
1512 views

Din skorsten drar inte och du undrar vad som är fel? Det kan bero på många olika saker. Eftersom rökröret inte har...

Read more
Vilken ved brinner bäst?
Vilken ved brinner bäst?
2022 views

Eldningen med trä ökar i Sverige. En av anledningarna är att energikostnaderna fortsätter att stiga. Och en...

Read more

Blog tags

Flexibel rökkanal, för renovering av en befintlig tegelskorsten.

 

Krav

I denna situation antar vi att en kamin kommer att placeras (med anslutning på baksidan) under en skorsten och att rökgasutsläppet kommer att gå genom murkanalen som ska renoveras.

- Flexibel dubbelväggig rökkanal

- Toppanslutning

- Förflyttning av regnhuva

- Flexibelt anslutningsstycke, enkelväggigt

- Enväggigt 0,5 meter rör av rostfritt stål

- Enväggigt T-stycke i rostfritt stål

- Enväggig kondenshatt i rostfritt stål

- 4x spännband för enkelväggigt rostfritt stål

 

Ändringar

- En dragande regnhuv kan också ge plats för en lamellhuv, enkel regnhuv eller aspiromatisk. Det är inte varje huva som är lämplig för alla situationer. Kontakta oss alltid om du är osäker på vilken huva som är lämplig när.

- Du kan också välja tjockväggigt stål (svart) eller emaljerat stål (svart) för anslutning till kaminen. Med en pelletsugn kan du välja våra speciella rökpipor. Klämmor är inte nödvändiga i dessa fall (endast 1 st för att fästa huven).

- Om din kamin har en toppanslutning kan den placeras precis under kanalen, då räcker det ofta bara en halv meter fast rör.

- En installatör använder ofta självgängande skruvar istället för spännband för att fästa de olika delarna. Naturligtvis kan du också välja detta, och i så fall låta spännbandet upphöra att gälla från din beställning.

 

Att beställa

I vår webbshop kan du enkelt hitta allt nödvändigt material på 1 sida. Endast de fasta rören mot kaminen beställs någon annanstans. Naturligtvis är det viktigt att beställa rätt längd flexibelt, helst för långt än för kort. För att bestämma rätt längd är det bäst att sänka ett rep genom kanalen uppifrån och ner och mäta längden. I vår webbshop beställer du den flexibla kanalen per meter. Naturligtvis levererar vi detta i ett stycke.

 

Installation

Det är relativt enkelt att ansluta kanalen själv, och via steg-för-steg-planen nedan förklarar vi gärna hur detta fungerar. Se till att ni är minst 2 personer. När alla gamla och onödiga delar och hinder har tagits bort, starta installationen från taket enligt följande:

- Sänk ned det flexibla röret i kanalen. Om kanalen inte är helt rak kan det vara bra att fästa ett rep i botten.

- Fäst den övre anslutningen till den flexibla kanalen längst upp. Du skruvar in det så långt som möjligt i det flexibla röret och fäster det helst med ett antal självgängande skruvar. Se bara till att du inte redan har sänkt hela det flexibla röret i kanalen.

- När den övre anslutningen är tillräckligt fäst vid det flexibla röret kan du sänka röret helt i kanalen, så att den övre anslutningen tätar murkanalen och bär vikten av det flexibla röret.

- Den övre anslutningen måste vara vattentät. För detta kan du använda tätningsmedel, cement eller takbeläggning (bränning).

- Det sista som behöver göras på taket är att installera regnskyddet. Detta monteras direkt på den översta anslutningen. Fixering kan göras igen med självgängande skruvar eller eventuellt klämband.

- Nu måste anslutningen kopplas till det flexibla röret. För att göra detta, skär först röret i storlek längst ner och vrid anslutningsstycket över det flexibla röret. Tänk på att anslutningsstycket går 5 centimeter in i det flexibla röret och ytterligare 5 centimeter in i det fasta röret.

- Slutligen gör anslutningen till din kamin med ett fast enväggigt rör. För en bakre anslutning rekommenderar vi alltid ett T-stycke med lock, men en 90° är också möjlig.

 

Att tänka på:

- Ett flexibelt rör får aldrig installeras horisontellt.

- Sota alltid med en nylonborste. En stålborste skadar röret allvarligt.

- När du använder ett flexibelt rör från oss är det inte obligatoriskt att isolera det. Isolering av ett flexibelt rör görs ofta med Perlit- eller Vermiculite granulat. I vissa fall kan det vara klokt att använda isolering runt röret.

- Rörets diameter bestäms i de flesta fall av kaminen. Om du har en Ø150-anslutning på kaminen, använd ett Ø150-rör. Större är alltid tillåtet, mindre diameter är inte det. Se till att denna storlek på röret verkligen kan gå igenom hela din kanal.

- Om du fortfarande är osäker på installationen efter att ha läst denna information, tveka inte att kontakta oss för att få svar på dina frågor.

 
Var det här blogginlägget till hjälp för dig?

Leave a comment