Blog navigation

Latest posts

Installation av takgenomföring på takpanneplåt
Installation av takgenomföring på takpanneplåt
1828 views

Här visar vi hur en installation av en takgenomföring från oss kan se ut på takpanneplåt.

Read more
Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.
Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.
3613 views

Här går vi igenom vad du bör tänka på vid användning av din vedeldade pizzaugn för första gången.

Read more
Vad är en rökkanal?
Vad är en rökkanal?
4454 views

Dubbelväggiga, enkelväggiga och flexibla, ja de är många. Vad är egentligen en rökkanal? Här får du svaret!

Read more
Skorstenen drar inte.
Skorstenen drar inte.
1510 views

Din skorsten drar inte och du undrar vad som är fel? Det kan bero på många olika saker. Eftersom rökröret inte har...

Read more
Vilken ved brinner bäst?
Vilken ved brinner bäst?
2020 views

Eldningen med trä ökar i Sverige. En av anledningarna är att energikostnaderna fortsätter att stiga. Och en...

Read more

Blog tags

Rengör din kamin med våra tips.

 

1. Sota skorstenen

När du tänder kaminen ventileras röken rakt upp genom rökröret. Det är då oundvikligt att vissa avlagringar finns kvar i rökröret. Det är därför mycket viktigt att du sotar skorstenen ordentligt minst en gång om åretOm detta inte görs kan dessa avlagringar bli värre och så småningom till och med starta en skorstenseld. 

Många människor anlitar en utbildad sotare för detta. Du kan också välja att göra detta själv. Se till att du använder rätt sotningssetHar du en skorsten av tegelsten? Då kan du använda en stålborste. Men en stålborste kan inte användas för en dubbelväggig modulskorsten eller en flexibel modulskorstenDetta kan orsaka allvarlig skada på skorstenen. Använd därför en nylonborste för alla andra skorstensrör. Du hittar dem på vår hemsida.

2. Rengör kaminens glas

De som använder kaminen mycket märker att elden blir mindre synlig efter ett tag, sotrester fastnar på kaminens glas. Det finns kaminer på marknaden med ett speciellt system där luftflödet säkerställer att glaset förblir så rent som möjligt, men dessa kaminglas måste också rengöras då och då. Det är viktigt att hålla koll på denna rengöring, eftersom annars blir glaset lätt smutsigt.

Ett enkelt sätt att rengöra är med en våt trasa. När du först doppar trasan i askskiktet längst ner på kaminen kan du göra fönstret rent på ett enkelt och billigt sätt. För att göra glaset riktigt rent är det bäst att använda en speciell glasrengörareDetta gör att du enkelt kan torka bort även den mest envisa smutsen från glaset.

3. Ta bort askrester

Den som har en vedspis eller en öppen spis kommer att se ett lager av ask i botten av kaminen efter användning. Det är bra att lämna lite ask i botten av kaminen, speciellt om kaminen inte har något galler eller askfat. Askan säkerställer att bottenplattan skyddas. Om din kamin har ett bottengaller är det en bra idé att ta bort askan innan gallret är helt fullt. Det beror på att de varma resterna fortsätter att lysa under lång tid, så att du skyddar gallret mot höga temperaturer.

Många människor tar bort askan med en vanlig dammsugare. De små askpartiklarna kan dock skada dammsugaren inuti. Särskilt dammsugarmotorn är mer benägen att ge upp av detta. Vi rekommenderar därför användning av en speciell askdammsugare. Med den kan du enkelt suga upp askan, även om den inte har svalnat helt.

Med dessa tre tips kommer din kamin klara vintern galant.

 
Var det här blogginlägget till hjälp för dig?

Leave a comment