Blog navigation

Latest posts

Installation av takgenomföring på takpanneplåt
Installation av takgenomföring på takpanneplåt
1833 views

Här visar vi hur en installation av en takgenomföring från oss kan se ut på takpanneplåt.

Read more
Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.
Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.
3617 views

Här går vi igenom vad du bör tänka på vid användning av din vedeldade pizzaugn för första gången.

Read more
Vad är en rökkanal?
Vad är en rökkanal?
4459 views

Dubbelväggiga, enkelväggiga och flexibla, ja de är många. Vad är egentligen en rökkanal? Här får du svaret!

Read more
Skorstenen drar inte.
Skorstenen drar inte.
1512 views

Din skorsten drar inte och du undrar vad som är fel? Det kan bero på många olika saker. Eftersom rökröret inte har...

Read more
Vilken ved brinner bäst?
Vilken ved brinner bäst?
2022 views

Eldningen med trä ökar i Sverige. En av anledningarna är att energikostnaderna fortsätter att stiga. Och en...

Read more

Blog tags

Att använda den vedeldade pizzaugnen för första gången.

 

48 timmar efter att ugnen har installerats ska den gradvis värmas upp för att släppa ut all fukt och inte utsättas för höga temperaturer.

Instruktioner:

Steg 1: Placera ett antal träbitar, helst bok (den vanligaste typen av trä), i mitten av ugnen och tänd den. Låt denna eld brinna ut försiktigt. Upprepa detta två gånger om dagen i cirka en timme om dagen i fem dagar. Ändra eldens position vid varje tillfälle detta görs. Öka sedan gradvis eldens intensitet och förbränningstiden ytterligare två dagar.

Steg 2: För att göra torkningsprocessen enklare eller för att göra den säkrare kan du placera en gasolbrännare eller en eluppvärmningsplatta i ugnen. Stäng ugnsluckan och se till att temperaturen ligger mellan 100°C och 120°C i cirka två - tre dagar. Ugnen är sedan redo för att användas.

Under normala tillagningsaktiviteter kan elden tändas var som helst i pizzaugnen. När du har tänt elden ska du hålla ett öga på så att det inte går för snabbt, så att ugnen värms upp gradvis.

Steg 3: Glöm inte att stänga ugnen ordentligt när du har bakat pizzor. Ugnen är fortfarande varm dagen efter och når snabbare den ideala temperaturen (den perfekta temperaturen för bakning av en pizza är 300-350°C). Du vet att ugnen är uppvärmd till önskad temperatur genom att titta på kupolens färg. Först blir kupolen svart, sedan när ugnen värms upp lyser den i färg. När kupolfärgen är ganska lätt betyder det att ugnen är redo.

Du bör alltid ha en liten, stadig eld i ugnen. Detta för att hålla ugnen vid rätt temperatur och den stadiga elden fungerar också som en ljuskälla för att kontrollera om pizzan är färdig.

I en pizzaugn bakas pizza med ledning (via botten), konvektion (via den lilla, stabila lågan) och strålning (via kupolen).

Dessa tre typer av värme (tillsammans med hög temperatur) är väsentliga för en välbakad pizza.

Pizza bör vridas 180° halvvägs genom tillagningstiden och återföras i samma position. Sidan som vetter mot elden får mer värme och tillagas därför snabbare. När pizzan är välbakad överallt, servera den varm.

Använd en kopparborste för att rengöra stengolvet. Använd vatten eller andra rengöringsmedel.

Om ugnen blir fuktig på grund av regn kan det ibland hända att det blir frostskador i ugnen så det är viktigt att ugnen lämnas torr efter användning.

 
Var det här blogginlägget till hjälp för dig?

Leave a comment